Behandelingen
Onze behandelingen zijn geschikt voor vele klachten en aanvullende wensen. Langdurige klachten, steeds terugkerende klachten of voor het verbeteren van (sport)prestaties.
Tijdens een behandeling onderzoeken wij gewrichten en doen verschillende (spier)testen. Daarmee zullen wij proberen te achterhalen wat de oorzaak van de klacht is. Wij informeren u uitgebreid over wat er aan de hand is en wat u kunt verwachten.
Inzicht in de oorzaak van de klacht en wat eraan gedaan kan worden, vinden wij van groot belang om de kans op recidief (herhaling) van de klacht te voorkomen.
Praktische info voor uw bezoek
Het is fijn indien u makkelijke en dunne kleding aan heeft waarin u makkelijk kan bewegen. Denk hierbij aan yoga- of sportkleding. Soms kunnen wij vragen om kleding(stukken) uit te doen.
Onze behandelingen zijn geschikt voor vele klachten en aanvullende wensen. Langdurige klachten, steeds terugkerende klachten of voor het verbeteren van (sport)prestaties. Hieronder zullen wij u een indruk geven voor welke klachten u bij ons terecht kunt.
Bij Bodyvit Fysiotherapie kan je terecht met de volgende klachten:
- Hoofdpijnklachten
- Nekpijn
- Schouderblessures
- Frozen shoulder
- Tenniselleboog
- Rugklachten
- Hernia(achtige) klachten
- Uitstralende pijn naar benen of armen
- Bil/Bekkenklachten
- Pijnklachten en moeite met bukken/bewegen
- Heupblessures
- Liesklachten
- Knieblessures
- Enkel problemen
- Hielspoor
- Overmatige spierpijn / verhoogde spierspanning
Onze behandelingen
kunnen bestaan uit de volgende methodes
Waarbij wij vooral gebruik maken van:
Mulligan concept
Een veilige en effectieve manier van mobiliseren waarbij de patiënt actief meebeweegt. De kenmerken van deze techniek zijn pijnvrij, direct resultaat en een langdurig effect. De resultaten kunnen soms verbluffend zijn m.n. bij langdurige klachten. Met deze techniek wordt, indien deze geïndiceerd is, snel en pijnvrij functie teruggewonnen. Let op er wordt niet ‘gekraakt’ en de beweging moet pijnloos zijn.
Dry needling
Met behulp van een speciale techniek brengt de fysiotherapeut naalden in de spieren aan, die daardoor snel en langdurig ontspannen. Bij dry needling wordt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald gebruikt. De fysiotherapeut spuit dus geen vloeistof in de spier.
Dry needling therapie is niet hetzelfde als acupunctuur. Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet, die daar enige tijd blijven zitten en invloed hebben op de ’energie’ in het lichaam. Bij dry needling wordt meestal één naald gebruikt, waarmee kortdurend de spier wordt geprikkeld. Dry needling werkt op specifieke punten, de zogenaamde ‘triggerpoints’ en is geen ‘energie’-behandeling. Een triggerpoint is een drukpijnlijke plek in een spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn ‘op afstand’ veroorzaakt.
De behandeling is gericht op het uitschakelen van deze triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje worden deze punten in de spier(en) ontspannen. Bij langdurige klachten behandelt de fysiotherapeut vaak meerdere spieren in uw arm of been en ook de spieren langs de wervelkolom.
Het inbrengen van het naaldje voelt u bijna niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort ‘kramp’ gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen. Vaak voelt het behandelde gedeelte wel wat vermoeid of stijf aan, maar dat is meestal van korte duur.
Neural Reset Therapy® of NRT
Verwijdert pijn in spieren, pezen, botvlies en littekens op een pijnloze en ongebruikelijk snelle wijze. We beïnvloeden (resetten) op zachte wijze het zenuwstelsel. Dit wordt verkregen doordat we uw spieren op een bepaalde manier heel licht laten aanspannen. Na een pijnloze reset (meestal binnen 5 tot 25 sec!) komt de spanning in een spier of groep spieren gelijk los en zal daardoor ook de kracht in de spier toenemen.
Tijdens NRT gebruiken we geen naalden of massage, geen olie en kan het zelfs ook met dunne kleding aan uitgevoerd worden. Na afloop van een NRT behandeling kunt u zich wat moe voelen, maar wel heel ontspannen, lichter, het beweegt makkelijker, u loopt bijvoorbeeld makkelijker of rechterop en voelt u een overduidelijk verschil.
Neuro kinetic therapy (NKT)
Is een relatief nieuwe methode om achter de oorzaak van je klachten te komen. Door middel van verschillende testen wordt de functionaliteit van de spieren vastgesteld. De functionaliteit van spieren is de aansturing van de spieren vanuit een controlecentrum in de hersenen. Als je bijvoorbeeld door je enkel bent gezwikt kan je die niet meer goed belasten en ga je dus anders lopen. Je gaat andere spieren gebruiken zonder dat je dat meteen merkt. Blijf je dit lang genoeg doen dan gaat het controlecentrum in de hersenen dit als de nieuwe manier van lopen zien. Er is dan wel een disbalans in de spieren ontstaan want sommige spieren werken harder voor de spieren die je nu even niet gebruikt omdat je je enkel niet wil belasten.
De ene persoon zal na zijn enkel verzwikt te hebben compenseren met bijvoorbeeld spieren van het onderbeen, een ander compenseert en krijgt daarna last van de knie of heup. Er zijn vele manieren van compensatie. NKT is een methode om voor eenieder persoonlijk te achterhalen wat de oorzaak van de klacht is. Met NKT kan je ook vaak chronische klachten verhelpen.
Bij pijn en bewegingsklachten is er bijna altijd sprake van een disbalans. Hoe je compenseert is voor iedereen anders, afhankelijk van wat je in het dagelijks leven doet, of je sport, of je een ongeluk of operatie hebt gehad, maar ook je leefstijl horen daarbij. Met NKT wordt niet alleen naar de spieren gekeken, maar bv ook naar littekens, die kunnen een verstoring geven, ook heel oude littekens, vandaar dat die altijd meegenomen worden tijdens het testen.
Na het uitzoeken van de oorzaak van je klacht is het belangrijk dat het juiste bewegingspatroon weer door het controlecentrum in je hersenen als normaal gezien gaat worden. Hiervoor is het belangrijk dat je zelf ook meewerkt aan je herstel. Je krijgt in de meeste gevallen dan ook een paar eenvoudige oefeningen mee naar huis, dit versnelt het herstel aanmerkelijk, en geeft je ook het gevoel zelf aan je klacht te kunnen werken.
Mylogenics
Mylogenics is een zeer effectieve test- en behandelmethodiek bij blessures, revalidatie en prestatieverbetering, maar ook preventief kan het worden ingezet om blessures te voorkomen.
Mylogenics is onder te verdelen in drie verschillende methodes:
- Activation: met de Activation-technieken wordt het neuromusculaire systeem geactiveerd door de bijbehorende reflexpunten te bewerken. Hiermee zijn specifieke spieren of spiergroepen beter in staat hun functie uit te voeren. Zeker wanneer je actief sport kan het activeren van de reflexpunten flink de prestaties bevorderen. Heb je jezelf weleens afgevraagd waarom sprinters altijd op de buitenkant van hun dijen meppen voordat ze de 100 meter sprint lopen? Daarmee activeren ze (vaak zonder dat ze het weten) de bilspieren.
- Rehab: de Rehab-technieken worden uitgevoerd bij de revalidatie van blessures of bij spier- en gewrichtsklachten. Met de vele actieve ‘rehab’ technieken met betrekking tot kracht, explosiviteit, snelheid en uithoudingsvermogen kan de herstelperiode na een blessure aanzienlijk worden verkort. Door middel van spiertesten wordt eerst nagegaan waar de oorzaak van de klachten zit. Aan de hand van de diagnose worden bepaalde spieren of spiergroepen versterkt met oefeningen, terwijl andere spieren of spiergroepen worden losgemaakt om bijvoorbeeld verklevingen te verhelpen.
- Release: Release is de techniek waarbij de adhesie (verklevingen) van spieren, fascia en zenuwen wordt behandeld. Hiermee kan de blessuretijd in veel gevallen flink worden verkort, maar ook kan er sprake zijn van aanzienlijke krachttoename.
Manuele therapie
Het doel van manuele therapie is het beter laten functioneren van de gewrichten, je houding en bewegingen. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die in alle gewrichten kunnen worden toegepast.
Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen:
- hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;
- nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen;
- lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen;
- hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn;
- duizeligheid bij het bewegen van de nek;
- knieklachten
- heupklachten
- enkel klachten
Werkwijze manueel therapeut
Intake: snel duidelijkheid
Na een eerste screening bestaat je eerste afspraak uit twee onderdelen: een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. In het gesprek stelt onze therapeut vragen over de klachten; bijvoorbeeld hoe ze ontstaan zijn en wanneer ze toenemen of verminderen. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij je houding en je bewegingen beoordeeld worden en je gewrichten worden onderzocht.
Zo wordt vastgesteld waar de oorzaken van de klachten zitten. Na de intake wordt besproken of manuele fysiotherapie zinvol is. Je hebt meteen bij de eerste afspraak duidelijkheid over het vervolg.
Behandeling:
De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: je voelt een verbetering van de beweging en pijnvermindering. Hiernaast krijg je goede oefeninstructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.
Veelgestelde vragen
Voor wie?
Manuele therapie is in principe voor iedereen geschikt, ongeacht de leeftijd. Een manueel therapeut zal bij de eerste afspraak met je bespreken of manuele therapie kan worden toegepast.
Functional range systems
Een systeem waarbij de aandacht legt op het verbeteren van de mobiliteit en gezondheid van gewrichten. Dit doen we door hele specifieke input te geven. Dit kan zowel manueel (door ons) of door een actieve beweging.
Mobiliteit wordt verbeterd door middel van specifieke oefeningen. Zo is het mogelijk om zowel de flexibiliteit, kracht als controle te laten toenemen. Op deze manier zijn je gewrichten weer in staat om te bewegen zoals ze horen te bewegen en wordt de kans op blessures aanzienlijk kleiner. De gezondheid van een gewricht blijft behouden als er bewogen wordt in alle richtingen die het gewricht kan maken. Ook dit is onderdeel van het systeem.
Eddy Putter
TEL: 06 2957 8004
Casper Stork
TEL: 06 4614 9562